PM. 3 gange 1. symfoni afmeld tip en ven facebook
Copenhagen Phil, Hele Sjællands Symfoniorkester

PM. 3 gange 1. symfoni

Den 23. marts præsenterer Copenhagen Phil hele tre kompo­nist­ers første symfonier – nemlig Beethovens, Sjostakovitj’ og uropførelsen af unge danske Benjamin de Murashkins symfoni nr. 1. På diri­gent­podiet står orkestrets tidligere chef­dirigent, Lan Shui.
To af alle tiders største komponister, Beethoven og Sjosta­ko­vitj og deres første symfonier – samt en uropførelse af en ung dansk komponists første symfoni – er på programmet, når Copenhagen Phil igen inviterer til koncert i Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg. For heldigvis er den symfoniske tradition ikke stivnet. Symfoniorkestrets huskomponist, Benjamin de Murashkin, har skrevet både en basun- og klaverkoncert til orkestret i de seneste sæsoner, og nu kroner han sit tætte arbejde med orkestret med sin første symfoni. Og præsenterer publikum for en ægte symfonisk førsteopførelse.
Beethoven var 29 år, da han skrev sin første symfoni. Haydn havde skrevet sin sidste symfoni kun fem år tidligere, og Mozart havde været død i ni år. Nu var markedet ledigt, og Beethoven sprang til med krum hals. Men for at være på den sikre side, programsatte han også musik af netop Mozart og Haydn, da han første gang dirigerede sin symfoni i år 1800. Ingen af kritikerne i Wien dukkede op. Det fortrød de sikkert, da Beethoven få år senere blev hyldet som symfoniens mester.
Allerede som 19-årig komponiststuderende fik Sjostakovitj underkæberne i Leningrad til at ramme koncertsalens gulv, da byens symfoniorkester og dirigenten Nikolaj Malko uropførte hans eksamensopgave, symfoni nr. 1. Han kommer hele føl­el­ses­paletten rundt – og succesen er enorm. Sjostakovitj’ 1. symfoni er stadig én af hans allermest spillede.
På dirigentpodiet den 23. marts står Copenhagen Phils tid­ligere chef­dirigent igennem ni år, Lan Shui. En chefdirigent­periode af mange store øjeblikke – der bl.a. resulterede i en udgivelse af Beethovens samlede symfonier, som han og orke­stret har høstet stor anerkendelse for.
Koncerten indledes med mini-koncertformatet, 4’33 Phil – en serie af helt nye værker, der går tæt på den enkelte orke­ster­musiker. Denne aften uropfører solofløjtenist Kristina Ersson et nyskrevet soloværk af Fuzzy af varigheden 4 minutter og 33 sekunder.
PRAKTISK INFO
TRE GANGE 1. SYMFONI
23. marts 2018 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
Æres-gæstedirigent / Lan Shui
4’33 Phil / Kristina Ersson (fløjte) uropfører et værk af Fuzzy
Beethoven / Symfoni nr. 1
Benjamin de Murashkin / Symfoni nr. 1 (uropførelse)
Sjostakovitj / Symfoni nr. 1
Gratis koncertintroduktion ved Henrik Engelbrecht kl. 18:45 på scenen.
4’33 Phil er denne aften støttet af Statens Kunstfond.
Copenhagen Phil
Rosenørns Allé 22, 5. 1970 Frederiksberg C. T: +45 33 91 11 99
copenhagenphil@copenhagenphil.dk www.copenhagenphil.dk
Dette nyhedsbrev udgives af Copenhagen Phil.
©Copenhagen Phil 2020