Copenhagen Phil
Luk

Yana Kleyn, sopran

”…et ungt stjerneskud… allerede soleklar på selv de højeste toner.” Anmelderroserne regner ned over so­pranen, Yana Klein, som trods sin unge alder allerede har vist sit talent på de skandinaviske scener i en række af de helt store partier, senest som Leonora i Troubaduren på Det Kgl. Teater i november 2011.

Yana Kleyn er født i Moskva og startede sin musikalske karriere som pianist på Gnessin School of Music i 1998, men ændrede retning i 2000, da hun påbegyndte studier hos professor Khudyakova som sopran. I 2006 blev Yana Kleyn optaget på The Russian Music Academy of Gnessin hos professor Terentieva, hvorfra hun tog eksamen i 2009. I denne periode deltog hun desuden i masterclasses bl.a. International Opernwerkstatt in Sigriswil i Schweiz. Herefter har hun fortsat studier­ne i Danmark og debuterer således fra solistklassen på Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole i 2012.

På Benedetta Enterprise Theatre i Moskva har Yana Klein sunget Mimì i La Bohème, Leonora i Troubaduren, Tatjana i Eugine Onegin og Lisa i Tjajkovskijs Spar Dame. I 2010 fik hun sin internationale debut som Mimí i La Bohème i Opera på Skäret Festival i Sverige og som solist med Alban Bergs Sieben Frühe Lieder med Malmö Opera Orkester. Siden har hun med sin intense lyriske stemme og brilliante koleratur opnået adskil­lige engagementer i Norden bl.a. som Michaela i Carmen på Opera på Skäret Festival, som Liù i Turandot, Michaela i Carmen og Desdemona i Othello på Den Kgl. Opera i Stockholm samt som Lauretta i Gianni Scicchi på Opera Bergen.