Copenhagen Phil
Viktoria Mullova, violin
Luk

Viktoria Mullova, violin

Viktoria Mullova har studeret ved Central Music School i Moskva og ved Moskvas konservatorium. Hendes ekstraordinære talent fangede international opmærksomhed, da hun vandt førstepræmien ved Sibelius-konkurrencen i Helsinki i 1980 og guldmedaljen ved Tjajkovskij-konkurrencen i 1982. Det blev i 1983 efterfulgt af hendes dramatiske og meget omtalte afhop fra Sovjetunionen. Hun har siden optrådt med de fleste af verdens største orkestre og dirigenter og på de store internationale festivaler. Hun er i dag kendt verden over som en violinist med enestående alsidighed og musikalsk integritet. Hendes nysgerrighed spænder over barok og klassisk til de mest moderne påvirkninger fra fusions- og eksperimentel musikken.

Viktoria Mullovas nysgerrighed har ført til samarbejder med tidlige instrumentbands som Orchestra of the Age of Enlightenment, Il Giardino Armonico, Venice Baroque og Orchestre Révolutionaire et Romantique. Hun har en stor tilknytning til Bach. Hendes fortolkninger heraf er blevet anerkendt verden over og er af The Guardian blevet omtalt som: “At høre Mullova spille Bach er simpelthen en af ​​de største ting, du kan opleve…”.

Viktoria Mullovas satsning på kreativ moderne musik startede i 2000 med albummet “Through the Looking Glass”, hvor hun spillede verdens-, jazz- og popmusik arrangeret af Matthew Barley, som blev opfulgt af albummet ‘The Peasant Girl’. Projektet viser en anden side af hende, da hun ser på sine bønderødder i Ukraine og udforsker sigøjnernes indflydelse på den klassiske musik og på jazzgenren. Hendes seneste udgivelse, “Stradivarius in Rio” er inspireret af hendes kærlighed til brasilianske sange af komponister som Antonio Carlos Jobim, Caetano Veloso og Claudio Nucci. En cd med samme navn er blevet særdeles vel modtaget – ligesom hun har spillet talrige koncerter med denne musik i hele Europa. Foruden sine egne projekter har hun også bestilt værker fra unge komponister som Fraser Trainer, Thomas Larcher og Dai Fujikura. Al denne rige musikalske mangfoldighed er blevet fejret i flere højt profilerede koncerthuse som Londons Southbank Centre, koncerthuset i Wien, Auditorium du Louvre i Paris, af Barcelona Symphony Orcehstra samt på Musikfest Bremen og Helsinki Music Festival.

Denne sæson spiller Viktoria Mullova det klassiske og romantiske repertoire med flere store orkestre og dirigenter. Her kan nævnes Moskva Philharmonic Orchestra, Orchestre National des Pays de la Loire, Helsinki Philharmonic, Houston Symphony, Barcelona Symphony og NHK Symphony Orchestras. Hendes kammermusikprojekter inkluderer ‘Music we Love’; en duo med Misha Mullov-Abbado (kontrabas) med hans originale kompositioner, arrangementer af brasilianske og hebraiske sange samt værker af Schumann og Bach. Med Alasdair Beatson spiller hun Beethovens recitationer, som de for nylig har optaget og planlagt til udgivelse i 2021.

Viktoria Mullova spiller enten på sin ‘Jules Falk’ 1723 Stradivarius eller en Guadagnini-violin.