Copenhagen Phil
Johan Dalene
Luk

Johan Dalene

Den 19-årige violinist, Johan Dalene, har allerede gjort sig bemærket på den internationale scene efter optrædener med førende orkestre i de største koncertsale både i hjemlandet Sverige og i udlandet. Hans forfriskende ærlige musikalitet kombineret med en evne til at engagere sig med både musikere og publikum har vundet ham mange beundrere, senest som førstepræmievinder af den prestigefyldte Carl Nielsen Konkurrence i 2019, der blev sendt til publikum verden over på medici.tv.

Johan Dalenes engagementer for de kommende sæsoner inkluderer koncerter med alle de store skandinaviske orkestre. Dertil vil han debutere med både Leipzig Gewandhaus Orchestra og New Japan Philharmonic. Han er husartist hos det svenske Radiosymfoniorkester i sæson 2020/21, hvor han skal fremføre koncerter, recitaler og kammermusik sammen med medlemmer af orkestret.

Johan begyndte at spille violin i en alder af fire år og debuterede tre år senere. Han har vundet en række konkurrencer såsom førstepræmien i juniorkategorien i Menuhin-konkurrencen og første præmie i Thomas og Evon Cooper International Violin Competition i Oberlin, USA, hvor han opførte en Tjajkovskij-koncert med Cleveland Orchestra. I 2018 blev han optaget på det norske Crescendo-program, hvor han har arbejdet tæt sammen med mentorerne Janine Jansen, Leif Ove Andsnes og Gidon Kremer. Andsnes inviterede derefter Johan til at spille på Rosendal Kammermusikfestival, og de to optrådte igen sammen i maj 2019 på Bergen International Festival. I november 2019 stod han på scenen med Janine Jansen og andre medlemmer af Crescendo-programmet i Wigmore Hall i London.

Johan studerer hos Per Enoksson, professor ved Royal College of Music i Stockholm, og har også deltaget i flere masterclasses. Han har fået tildelt forskellige stipendier fra bl.a. Den Kongelige Svenske Musikhøjskole, GTBäckmans Kulturstipendium, Norrköping Kommuns Kulturstipendium og Rolf Wirténs Kulturpris. 

Johan Dalene spiller på en Stradivarius-violin fra 1736 generøst udlånt af Anders Sveaas Almennyttige Fond.