Copenhagen Phil

Toke Møldrup
Luk

Toke Møldrup

Jeg er født i 1980 i Århus.

Jeg har altid vidst, at jeg skulle være musiker. Som søn af to klassiske guitarister i et barndomshjem overrendt af alverdens musikere og komponister, var det nærmest umuligt ikke at fatte interesse for området. Jeg begyndte tidligt at spille klaver og komponerede ihærdigt som barn. Da jeg var 11, frygtede mine forældre så meget for min mentale sundhed med alle de mange alene-timer foran tangenterne, at de gav mig en cello i hånden, så jeg kunne begynde at spille sammen med andre. Jeg husker tydeligt fornemmelsen af at have valgt det rigtige instrument og selveste cellisten Morten Zeuthens anerkendende dunk i ryggen akkompagneret af et ”Det er godt, min dreng!”. Heldigvis boede min spillelærerinde Dorte Rolff-Petersen to gader væk, hvilket var enormt praktisk, da jeg hver dag efter skole dyrkede diverse andre fritidsinteresser, herunder atletik (bronzemedalje ved de jysk/fynske mesterskaber i hækkeløb 1993!) samt klaver, kor og orkester. Celloen fængede, og fire år efter startede jeg på Det Jyske Musikkonservatorium i Århus.

Som 20-årig tog jeg diplomeksamen fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Herefter gik turen til Chicago (privatstudier hos professor Hans-Jørgen Jensen), og til Tyskland (Staatliche Hochschule für Musik, Karlsruhe hos professor Martin Ostertag), tilbage til København, hvor jeg debuterede fra konservatoriets solistklasse (hos professor Morten Zeuthen) og gik til mange konkurrencer – herunder førstepriser i Melbourne International Chamber Music Competition, ”New Talent”–konkurrencen i Bratislava samt i Den Danske Strygerkonkurrence.

Indtil jeg i 2010 blev ansat som solocellist i Copenhagen Phil / Tivolis Symfoniorkester, spillede jeg intenst med Paizo Kvartetten til koncerter og festivaler i mange lande. Jeg har desuden haft mulighed for at spille både med og for mange af mine største musikalske forbilleder, herunder David Geringas, Ulf Hoelscher, György Kurtág, Yo-Yo Ma, Truls Mørk, Thorleif Thedéen, Amadeus kvartetten, Alban Berg Kvartetten og Kontra Kvartetten, ligesom jeg har haft fornøjelsen af at samarbejde med komponisterne Christian Winther Christensen, Geoffrey Gordon, Phillippe Hurel, Per Nørgård, Simon Steen-Andersen, Sven-David Sandström og mange flere.

I de senere år har jeg udover min fuldtidsansættelse i orkestret og min ansættelse som lærer på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium spillet solokoncerter i ind- og udland samt optrådt ganske meget som solist med de danske orkestre. Jeg har blandt andet modtaget Dronning Ingrids Hæderslegat samt Musikanmelderringens Kunstnerpris. Augustinus Fonden har venligst stillet en sjælden David Tecchler cello (Rom 1697) til min rådighed.

Mit ønske for orkestrets fremtid er, at dets kunstneriske udvikling fortsætter, og at publikum vil strømme til koncerterne, fordi de bliver spændende planlagt og udført i topklasse.