Copenhagen Phil

Robert Vadasz
Luk

Robert Vadasz

Jeg er født 1971 i Budapest, Ungarn, men Salzburg blev min hjemby, eftersom min far fik en stilling som violinist i Mozarteum Orchester Salzburg samme år.

Jeg har spillet på violin, siden jeg var 5 år. Mine primære studiesteder har været Musikhochschule Wien og Universität Mozarteum Salzburg, hvor jeg spillede min (afsluttende) diplomkoncert i professor Ruggiero Riccis violinklasse. I knap 10 år var jeg 2. violinist i min fars strygekvartet, og dette var et godt kontrapunkt til den solistiske uddannelse. Mine orkesterstillinger har været Mozarteum Orchester Salzburg, 3. koncertmester i Aalborg Symfoniorkester, DR UnderholdningsOrkestret og siden 2011 Copenhagen Phil – allesammen i primo violingruppen.

Jeg har modtaget førsteprisen i 1995 i den østrigske national konkurrence og senere DR UnderholdningsOrkestrets hæderspris. Det er jeg enormt glad for – ligesom jeg er glad for min Tango Nuevo Quintet CosmopoliTango. Og så var det et specielt musikalsk eventyr at spille Rued Langaards strygekvartet nr. 6 i det ungarske Radioorkester, hvor denne danske komponist var et helt ukendt navn.

De største personligheder, jeg kunne møde, ville være Astor Piazzolla og hans Quintet. Store violinister for mig er bl.a. Josef Sivo, Franz Samohyl og professor Ruggiero Ricci. Mine første inspirationkilder har været min far, sigøjnermusik, Khachaturian og Beethovens 7. symfoni. Senere var det Mozart, musik fra det 19. århundrede, Jacques Brel, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald og Oscar Peterson. I øjeblikket er jeg fascineret af Chopin og Stockhausen, Bruckner og Sibelius… Men det er en lang historie…