Copenhagen Phil

Andreas Pald Fosdal
Luk

Andreas Pald Fosdal

Jeg er født i 1978 og bor i Valby.

Siden jeg var fire år, har jeg villet spille obo. Jeg kan ikke selv huske det, men min far, som dengang var solo-hornist i DR SymfoniOrkestret, tog mig med til orkesterprøve. Her blev jeg så fascineret af daværende solooboist, Bjørn Carl Nielsen, at jeg ville spille obo. Der gik dog nogle år, inden drømmen gik i opfyld­else, hvor jeg uden succes forsøgte mig med violin, trompet og klaver. Kun klaveret har jeg holdt fast i og haft stor glæde af.

Da jeg var 9 år (og stor nok), begyndte jeg at spille obo og fik mit idol, Bjørn Carl Nielsen, som lærer. Jeg fortsatte hos ham på Det Kgl. Danske Musikkonser­vatorium og fik min debut samme sted. Jeg var så heldig at debutere med Copenhagen Phil – en gestus fra orkestret, jeg stadig er dybt taknemlig over. Sideløb­ende modtog jeg undervisning i Tyskland hos blandt andre solooboist i Berliner Philharmonikerne, Albrecht Mayer. Første gang jeg spillede i Copenhagen Phil var i 2000, hvor jeg blev ansat i 2003. I sæson 2009-10 spillede jeg i DR SymfoniOrkestret.

I fremtiden vil jeg gerne lave en koncert med sopranen Patricia Petibon, som er en af mine helt store inspi­rationskilder. På programmet må gerne være Mozarts koncertarie Vorrei spiegarvi, oh Dio! Ellers håber jeg, vi fortsætter med at være det nysgerrige orkester.