Copenhagen PhilTan Dun
Luk

Tan Dun (1957-)

Tan Dun er en af vor tids mest vidtspændende og mangefacetterede komponister. Han er født i Kina, hvor han ikke fik nogen formel musikundervisning som barn. Men i 1970 besøgte Philadelphia Orchestra landet – og han hørte for første gang vestlig klassisk musik. Da vidste han, at netop den musik var hans fremtid.

I 1978 var han en af de 30 – udvalgt blandt flere tusinde – der fik lov at studere på Central Conser­va­tory. Her studerede han hos Zhao Xindao, men opsøgte og lærte også af de dirigenter og komponister, der besøgte Beijing.

Tan Duns første symfoni er fra 1980 og udskilte sig klart fra de øvrige studerendes værker, men efter en længere debat fik den uheldigvis i 1983 prædikatet ”åndelig forurening”. Samme år vandt han med sin strygekvartet 2. prisen i den internationale Weber Konkurrence.

I 1986 flyttede han til New York, hvor han betalte for sine studier på Columbia University ved at spille violin på gaden. Da han i 1993 afsluttede studierne, var hans musik blevet spillet på festivaler og havde vundet adskillige priser, bl.a. den japanske Suntory Pris, og han havde fået bestilling fra ”Institute for Development of Intercultural Relations”.

Tan Dun beskriver sig selv som en, der svinger med og svømmer frit mellem mange forskellige kulturer. Blandt hans inspirationskilder er både naturen, barndoms­minder og shamansk mystik. Hans værkliste indeholder flere operaer – bl.a. ”The First Emperor”, hvor Placido Domingo sang titelrollen – og instrumental­koncerter. Han fik en Oscar for musikken til filmen Tiger på spring, drage i skjul.