Copenhagen PhilJoseph Haydn
Luk

Joseph Haydn (1732-1809)

Østrigske Joseph Haydn var hjulmagerens søn fra Roh­rau, der blev symfoniens og strygekvartettens nyskaber – han skabte sonateformen og den klassiske symfoni i fire satser.

Haydn var en af wienerklassikkens vigtigste eksponen­ter sammen med Wolfgang Amadeus Mozart og Ludwig van Beethoven. Han indledte wienerklassikken og var den første af de tre store wienerklassikere med en enorm produktion, herunder 104 symfonier. Hans utrolige pro­duktivitet kulminerede med oratorierne Skabelsen og Årstiderne på grænsen af komponistens halvfjerdsinds­tyvende år.

I over 30 år var Haydn i familien Esterházys tjeneste. Da han stort set var isoleret fra andre komponister og tendenser i musikverdenen, var han, som han selv be­skrev det: “Tvunget til at være original”. I 1890, da en Esterházy, der ikke brød sig om musik, arvede fyr­stetitlen, forlod Haydn Østrig for nogle år og opholdt sig i to omgange i England, hvor han dirigerede, blev udnævnt til æresdoktor ved Oxford University og i det hele taget blev utrolig populær. Han tog dog tilbage til Esterházy-familien, hvor han blev indtil 1803. Her trak han sig tilbage og levede de sidste år i Wien.