Copenhagen PhilIgor Stravinskij
Luk

Igor Stravinskij
Igor Stravinskij (født 1882 i Sankt Petersborg, død 1971 i New York) er en af det 20. århundredes mest kendte og indflydelsesrige komponister. Det var i høj grad bekendtskabet med impresarioen, Sergei Diaghilev, der gjorde, at Stravinskij i en forholdsvis ung alder blev kendt og anerkendt som en af de kunstnere, man virkelig regnede med i det rige parisiske kulturliv på begge sider af 1. verdenskrig. De værker, han skrev til Diagilevs balletkompagni, Ballet Russe, var ikke bare af en kvalitet, man ellers kun havde fundet i hans landsmand Tjajkovskijs balletter, de var simpelt­hen en fornyelse af den klassiske musik.

Den russiske revolution gjorde, at Stravinskij – som så mange andre – strandede i Vesteuropa og bosatte sig i Paris, hvor han efter Diaghilevs død fortsatte i balletgenren i et frugtbart samarbejdet med koreo­graf­en George Balanchine. I 1934 blev han fransk stats­borger, men rejste fire år senere til USA, hvor han blev endnu mere berømt og kom til at bo i Beverly Hills. I 1946 blev han amerikansk statsborger.

Le Sacre du Printemps er og bliver det værk, de fleste vil huske ham for. Men efter den tidlige ”russiske periode” (som også omfatter ”Ildfuglen” og ”Petrusj­ka”) kom han både genremæssigt og stilmæssigt vidt omkring. Han har skrevet flere operaer (bl.a. ”Nattergalen” over H. C. Andersens eventyr) og mange værker for orkester. I flere indgår ”symfoni” i titlen, men en symfoniker som Beethoven og Brahms var han ikke. Et af hans vægtigste ”ikke ballet-værker” er ”Salmesymfoni” for stort orkester og kor, og af de mere særprægede værker kan nævnes ”Cirkuspolka”, angiveligt skrevet ”til en ung elefant”.

Litteratur og digtning betød meget for den overmåde belæste Stravinskij. Han samlede sig et stort bib­lio­tek og gjorde sig også selv gældende på skrift, hvor han bl.a. fremlagde sin opfattelse af musikkens væsen; den kontroversielle betragtning om at "music is, by its very nature, essentially powerless to express anything at all” har været med til at skabe legenden ”Stravinskij”.

Stravinskij var den første modtager af den store Sonning Pris (1959).