Copenhagen PhilFranz Schubert
Luk

Franz Schubert (1797-1828)

Franz Schubert var en østrigsk komponist og pianist, der har skrevet en skattekiste på mere end 600 sange. Schubert er virkeliggørelsen af den romantiske kunstnermyte: Han døde ung, fattig og ukendt og blev snart umådeligt berømt og har været det lige siden.

Schubert er mest kendt for sine lieder. I den kunst­form nåede han meget tidligt modenhed. Han anses som den største af genrens komponister. I andre genrer var han længere om at vokse fra at være en charmerende repræsentant for den wienerklassiske standard og finde sin egen stil.

Schubert var en af romantikkens største musikalske genier. Som kun 31-årig blev han en af tonekunstens mest elskede mestre. Hans tidligste, kendte komposi­tion er fra 1810, da Schubert var 13 år. I de følgende 18 år komponerede han otte operaer/operetter, musik til to skuespil, 45 kantater og liturgiske værker inkl. seks messer, næsten 100 værker for små vokal­ensembler, 35 orkesterværker inkl. 7 symfonier (plus to, der forblev ufuldendt), 40 kammermusikværker, over 250 værker for soloklaver inkl. 24 sonater og omkring 600 sange. Kun en ganske lille del af denne enorme produktion blev udgivet, endsige opført i komponistens levetid, så det var eftertiden og ikke komponisten, der skummede fløden.

Schubert var i hele sin levetid temmelig ubemidlet, og det hjalp ikke, at han havde et udstrakt selskabsliv.