Copenhagen PhilBenjamin Yusupov
Luk

Benjamin Yusupov (1962-)

Den israelsk/russiske komponist Benjamin Yusupov er lidt af en rising star på den internationale scene. Han er født og opvokset i Tajikistan, da det var en centralasiatisk sovjetrepublik, han er uddannet i Moskva i 1980erne, men emigrerede i 1990 til Israel. I Israel skabte han sit eget unikke musikalske univers med inspiration fra både den vestlige og den mellem­østlige musiktradition. I sine kompositioner er Yusu­pov således inspireret af folkemusik, jødisk musik, vestlig avantgarde, tango, indisk raga og armensk duduk. Han har udtalt, at han: “…tager fra alle disse kilder og oversætter det til mine egne ideer, ud fra min identitet og sjæl.” Inspirationen er tydelig i koncerten for bratsch og orkester Viola Tango Rock Concerto fra 2003. Hans musik spilles på interna­tionale scener af de store symfoniorkestre,

Yusupov blev født ind i en musikerfamilie med en far, der var folkemusiker og spillede rubab – et folke­instrument fra den tajikiske­iranske region. Derfor voksede han op med regionens etniske musik, men lærte at spille klaver i den europæiske tradition. Yusupov fik den grundlæggende uddannelse i Tajikistan, indtil han fyldte 18 år. Senere rejste han til Moskva, hvor han studerede klassisk vestlig musik og komposition på konservatoriet hos Roman Ledeniov. Herfra blev han også uddannet dirigent hos Dmitrij Kitajenko.

Yusupov er en prisvindende bidrager til verdens klas­siske musikscene. For sine kompositioner er han blevet belønnet med blandt andet Soviet Union Composers Association Prize (1989), Israeli Prime Minister Prize (i 1999 og 2008), den anerkendte Clone Prize of the Israeli Composers’ League samt ACUM-prisen for bedste israelske komposition i sæson 2001-2002.