Copenhagen Phil
13. maj 2018 kl. 15:00
Tivolis Koncertsal

Tivoli Copenhagen Phil
 
Chefdirigent / Toshiyuki Kamioka
Solist / Esther Yoo, violin
 
Carl Nielsen / Helios ouverture
Tjajkovskij / Violinkoncert
Carl Nielsen / Symfoni nr. 5

Tivoli / Esther Yoo & Tjajkovskij

SommerKlassisk indleder sin sæson 2018 med at vinke farvel … Tivoli Copenhagen Phil skal nemlig efter åbningskoncerten på en kort turné til Spanien. Derefter er orkestret selvfølgelig tilbage igen i Tivoli, hvor vi får fornøjelsen af musikerne resten af sommeren.

På turnéprogrammet er danske Carl Nielsen, der ikke kun er en komponist, vi kan være stolte af at præsentere i udladet, men som også klæder et program i Tivolis Koncertsal.

Apropos rejse, så er Helios-ouverturen inspireret af solen, som Nielsen oplevede den under et ophold i Athen, hvor han besøgte sin hustru, billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen, der studerede den antikke, græske billedkunst. Musikken vokser frem som solopgangens første spæde stråler, favner triumferende verden, udfolder sig i store dynamiske bevægelser, fra det legende til det storladne, indtil musikken som en solnedgang langsomt ebber ud.

Den 5. symfoni er komponeret næsten 20 år senere, hvor Nielsens verden så noget anderledes ud: Første verdenskrig havde sat sine spor, og Nielsens ægteskab med Anne Marie lå i ruiner. Nielsen valgte at skrive en symfoni i kun to satser, hvor der føres intense, dramatiske kampe mellem idyl og ragnarok i en rejse frem mod lyset og nye tider. Symfonien er dybt original og blev sidenhen den symfoni, der for alvor satte Nielsen på det internationale landkort.

Den russiske romantik hos Tjajkovskij står i stærk kontrast til den skandinaviske, moder­ne Nielsen, dog med det følelses­mæs­sige drama som fællesnævner.

Den berømte violinkoncert har Esther Yoo som solist – en af de unge stjerner, man virkelig skal holde øje med. I 2010 vandt hun i en alder af 16 år som den yngste nogen­sinde Sibelius-violin-konkurrencen og to år senere Queen Elisabeth-konkurrencen. Nu har hun allerede et par indspilninger bag sig på det estimerede pladeselskab Deutsche Grammophon – ikke mindst Tjajkovskijs violinkoncert med Philharmonia Orchestra dirigeret af Vladimir Ashkenazy. Udgivelsen udkom i foråret 2017 og fik de helt store superlativer frem hos anmeldere over hele verden.

Toshiyuki Kamioka, der står foran orkestret ved koncerten og på den efterfølgende turné, er orkestrets chefdirigent.