Copenhagen Phil
9. november 2018 kl. 19:30
Royal Stage, Hillerød

Dirigent / Jérôme Pillement
 
Bizet / Carmen

Den Jyske Opera - Carmen

Carmen var et chok for premiere­publi­kum­met i Paris i 1875. En ny opera om stor­ryg­ende kvinder, kriminelle sigøjnere, en helt­inde der har et brug-og-smid-væk-for­hold til de mænd, hun møder – og en helt, som er desertør. Og så endda et mord for åbent tæppe. Den slags var pariser­publi­kum­met ikke vant til i 1875. De skulle jo bare have en underholdende aften. Operaen blev endda beskyldt for at mangle melodier – noget man godt kan more sig lidt over i dag, hvor alle kan synge med på: “Jeg elsker Carmen…”.

Premieren blev ikke den triumf, som Bizet håbede på. Han døde kun tre måneder senere og nåede ikke at opleve den kæmpe­succes, som Carmen fik på Wieneroperaen i oktober samme år. Men komponistkollegaen Tjajkovskij så Carmen året efter og forudså, at den ville blive verdens mest populære opera. Den profeti holder stadig, nu snart 150 år senere.

Den amerikanske instruktør Thaddeus Strassberger giver sit bud på en af de mest spillede og elskede operaer gennem tiderne, når Den Jyske Opera kommer på turné med Bizets Carmen på Sjælland. Den franske dirigent Jérôme Pillement står i spidsen for kor, solister og Copenhagen Phil.