Copenhagen Phil
16. november 2018 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal

4’33 Phil: “Dølgsøje”
Komponist / Eva Noer Kondrup
Solist / Viveca Löfgren, piccolofløjte
 
Rautavaara / Cantus Arcticus
Grieg / Klaverkoncert
Sibelius / Symfoni nr. 5

Marianna Shirinyan og Grieg

Den fremragende dansk-armenske pianist Marianna Shirinyan er solist, når Copen­hagen Phil og chefdirigent Toshiyuki Kamioka sætter Griegs populære klaver­koncert på nodestativerne til november. Skrevet da Grieg kun var 24 år gammel – og såmænd komponeret i Søllerød.

Grieg forelskede sig i sin kusine, og sviger­mor var ikke glad. Hun mente, at han var en elendig komponist, men skiftede mening, da hun hørte klaverkoncerten. Den blev sam­tidig startskuddet til Griegs internationale karriere. Ikke mindst da selveste Franz Liszt roste den, for her var ekkoer af de høje norske fjelde og fårehyrdernes folkemusik. Et personligt bud, der i dag er én af verdens mest spillede – og som ifølge kollegaen Rachmaninov er ”…den nok bedste klaver­koncert nogensinde skrevet.”

Både før og efter klaverkoncerten går turen til Finland. Inden Griegs toner fra Norge blander fuglesang fra polarcirklen sig med Copenhagen Phil i Rautavaaras Cantus Articus fra 1972 – et værk for fuglestemmer og orkester. Og det er svært at sige Finland uden at nævne Jean Sibelius. Den finske regering var i hvert fald ikke i tvivl, da nationen fyldte 50 år i 1915. For selvfølgelig var det Sibelius, der skulle komponere musikken i den festlige anledning – det blev til hans geniale og heroiske 5. symfoni.

Koncerten indledes med orkestrets mini-koncertformat, 4’33 Phil. Et soloværk af varigheden 4 minutter og 33 sekunder – og en serie af helt nye værker, der går tæt på den enkelte orkester­musiker. Denne aften spiller orkestrets fløjtenist Viveca Löfgren et værk af Eva Noer Kondrup.

Gratis koncertintroduktion ved Henrik Engelbrecht kl. 18:45 på scenen.