Copenhagen Phil
5. oktober 2018 kl. 17:00
Konservatoriets Koncertsal
  • Æres-gæstedirigent / Lan Shui
  • Solist / Ann Eleonora Jørgensen

Beethoven / Symfoni nr. 6, Pastorale
 
Instruktør / Anders Lundorph
Manuskript / Henrik Engelbrecht / Ann Eleonora Jørgensen
Musikalsk konsulent / Stephen Buckley

Bag om Beethoven

Sammen med Ann Eleonora Jørgensen tager Copenhagen Phil på en rejse ind i Beethovens dragende og skelsættende univers. Her møder vi den geniale komponist – og oplever, hvordan musikken trækker tråde gennem historien.

Den klassiske scene er sin helt egen. En symfoni fuld af fantastisk musik og særlige fortællinger. Bag det enkelte fuldendte værk ligger en stor kunstners arbejde, hvor fan­ta­si, kreativitet, dygtighed, relationer og ikke mindst samtiden har afgørende betydning for den færdige musik. Med orkestrets tidligere chefdirigent, kinesiske Lan Shui, i spidsen inviterer vi på en rejse, hvor store og små fortællinger om Beethovens værkers vej fra nodepapir til koncertsal væves sammen med musik­eksempler, der kommer ind i og bag om musikken. Ann Eleonora Jør­gen­sen er aftenens historiefortæller – et vel­kendt ansigt fra bl.a. tv-serierne For­bryd­elsen, Taxa og Herrens Veje.

Beethoven skrev hele ni symfonier. Ni symfonier som i dag – 200 år senere – er nogle af den klassiske musiks allerstørste mesterværker. Komponistens mest kendte symfonier er formentlig nr. 3. Eroica, den femte symfoni, Skæbnesymfonien, og den epokegørende 9. symfoni – der i dag står som et musikalsk symbol for EU.

Omdrejningspunktet denne aften er Beethovens symfoni nr. 6. Et unikt og bane­bryd­ende forgreningspunkt i musik­historien – fra wienerklassikken til roman­tik­ken. Med titlen Pastorale refererer komponisten til en eksisterende musikalsk genre med rødder helt tilbage i antikken og forener den med den symfoniske traditions kraft, innovation og fremdrift. Det er også i denne symfoni, Beethoven introducerer musikken som beskrivende en følelse eller situation – hvilket var et helt nyt træk i den klassiske musik.