Copenhagen Phil
20. august 2017 kl. 15:00
Tivolis Koncertsal

Dirigent / Sebastian Lang-Lessing
Solist / Olga Kern, klaver
 
Sjostakovitj / Oktober, symfonisk digt, op. 131
Rakhmaninov / Klaverkoncert nr. 2
Mussorgsky / Udstillingsbilleder

Tivoli / Olga Kern & Rakhmaninovs 2.

100% russiske toner klinger denne efter­middag – fra de kendte Udstillingsbilleder til den temperamentsfulde klaverkoncert af Rakhmaninov i russiske hænder hos den unge, passionerede Olga Kern. Sjostakovitj’ korte Oktober vidner om programmets inspirationskilde, nemlig 100-året for den russiske revolution.

Efter en lang depression komponerede Rakhmaninov sin 2. klaverkoncert, som dermed blev en markering af komponistens glædelige tilbagevenden til musikscenen. Uropførelsen skete med Rakhmaninov selv som solist. Ved eftermiddagens koncert i Tivoli er det landsmanden Olga Kern, som tidligere har henrykket det danske publikum, der kaster sig ud i den dramatiske og inderlige musik, som for længst har fået klassiker-status blandt klaverkoncerter. Kern kan fremvise et stamtræ, der går tilbage til selveste Sergej Rakhmaninov – en kuriositet, der dog på ingen måde overskygger hendes egne, fremragende præstationer bag flyglet.

Mussorgsky var stærkt optaget af de nationalromantiske, russiske folketoner og malede med sin musik en række eventyrlige, russiske billeder – ikke mindst i hans berømte klaverværk Udstillingsbilleder, som blev arrangeret for orkester af Ravel. Og det russiske er da også den akse, hvorom hele koncerten drejer, inspireret af 100-året for den russiske revolution. Derfor indledes koncerten med et kort, knap så kendt værk af Sjostakovitj: Oktober, der blev kom­po­ne­ret i 1967 til fejring af revolutionens 50 års jubilæum – med en for Sjostakovitj karakteristisk musikalsk tvetydighed vedrørende det heroiske i dén sag.