Copenhagen Phil
27. oktober 2017 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal

Solister /
Toshiyuki Kamioka, klaver
Theodor Lyngstad, cello
Kirstine Schneider, violin
Fanny Kempe, mezzosopran
 
Programmet består af uddrag fra værker, som Murakami bruger i sin roman “1Q84”:
Bach / Præludium C-dur fra Wohltemperierte Klavier
Haydn / Cellokoncert C-dur, 1. sats
Sibelius / Violinkoncert, 3. sats
Wagner / Trauermarch fra Götterdämmerung
Bach / Buss und Reu fra Matthæuspassionen
Janacek / Sinfonietta
Bach / Fuga C-dur fra Wohltemperierte Klavier

 
Instruktør / Pelle Nordhøj Kann

 

“How did I learn to write?
From listening to music.
And what’s the most important thing in music? It’s rhythm.”
— Murakami, Absolutely on Music.

Bag om Murakami

Med Ellen Hillingsø som historiefortæller går vi bag om én af vor tids største nulevende forfattere, japanske Haruki Mura­ka­mi. Under ledelse af chefdirigent Toshiyuki Kamioka tager vi på en musikalsk rejse ind i Mura­ka­mis forfatterskab, hvor musik spiller en væsentlig rolle.

Musik er en vigtig inspirationskilde for Murakami. Der er overraskende meget musik i hans forfatterskab, og det siger ikke så lidt, at Murakami for år tilbage havde en jazzbar i Tokyo. Rytmen i sproget og formen i hans bøger er inspireret af musik. Murakamis udgivelse, Absolutely on Music, er baseret på to års samtaler med vennen og dirigenten, Seiji Ozawa. En samtale om musikkens og forfatterskabets inderste væsen med diskussioner om alt fra Brahms til Beethoven, fra Leonard Bernstein til Glen Gould, fra pladesamlinger til pop-up orkestre og meget mere. Murakami modtog i 2016 H.C. Andersen Literature Award.

Med koncerten fejrer vi også 150-året for Danmarks diplomatiske forbindelser til Japan – en koncert, der bliver en smeltedigel af forbindelser mellem musik og for­fat­ter­skab; Japan og Danmark. Murakamis nære ven Ozawa er tidligere chef­dirigent for Boston Symphony Orchestra, og han stiftede i 1972 New Japan Philharmonic – et symfoniorkester, hvor Copenhagen Phils chefdirigent Toshiyuki Kamioka i dag også er chefdirigent.

 

Inden koncerten, kl. 18:45, fortæller Mette Holm om Murakamis forfatterskab. Mette Holm har oversat alle Murakamis bøger til dansk og er virtuos i at finde rytmen i hans sprog – på dansk. Efter koncerten vil vi tro mod Murakami skabe en jazzbar i koncertsalens foyer.

DR sender koncerten direkte på P2.

Toshiyuki Kamioka Foto: Anne Mie Dreves 500 KB