Copenhagen Phil
27. januar 2017 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal

Strygere / Jon Gjesme, 1. violin / Yuko Yasui, 2. violin / Eva Katrine Dalsgaard, bratsch / Toke Møldrup, cello
 
4’33 Phil:
Ejnar Kanding / Schichtstruktur
Solist / Richard Krug, cello
 
Schumann / Klaverkvintet op. 44
Prokofiev / Symfoni nr. 5

Maestro med mange talenter

Normalt hører man ikke meget til dirigenten ved en koncert – men her er undtagelsen. Copenhagen Phils nye chefdirigent Tos­hi­yuki Kamioka demonstrerer, at han også er en yp­per­lig kam­mer­muvsivker og pi­a­nist.

Kamioka viser os en anden side af sit mu­si­ka­lske talent – nemlig som pianist. Sam­men med en stry­ge­kvar­tet fra or­kes­tret spil­ler han 1800-talskammermusik fra øverste hylde: Schumanns mesterlige klaverkvintet fra 1842. Her er vi i selve kernen af den romantiske bøl­ges højdepunkt. Aldrig tidligere har en komponist kombineret en strygekvartet med et klaver – det bliver ikke den sidste.

Midt i anden verdenskrigs kaos sidder Pro­ko­fi­ev i Sovjetunionen og skriver på en sym­fo­ni for før­ste gang i 14 år. Han skriver hurtigt, og symfonien bliver færdig på kun en enkelt sommermåned i 1944. Den femte symfoni er ”en hymne til det frie og lykkelige menneske, hans umådelige kraft og hans rene og ædle ånd” – den bliver en kæmpe­succes og er stadig mere end 70 år senere ét af Prokofievs allermest populære og sensationelle værker.

Koncerten indledes med 4’33 Phil – orkestrets minikoncertformat, hvor publikum kommer helt tæt på orkestrets musikere, når seks komponister dedikerer et værk til hver sin musiker ved seks forskellige koncerter i løbet af sæsonen. Denne aften uropfører solocellist Richard Krug værket Schichtstruktur af Ejnar Kanding.

Gratis koncertintroduktion ved Henrik Engel­brecht kl. 18:45 på scenen.

Toshiyuki Kamioka Foto: Anne Mie Dreves 500 KB