Copenhagen Phil
6. februar 2016 kl. 16:00
Konservatoriets Koncertsal
  • Dirigent / Lawrence Foster
  • Solist / Carolin Widmann, violin
  • Solist / Saleem Ashkar, klaver
  • Solist / Knud Romer, introduktion

Josef Strauss / Sphärenklänge
Alban Berg / Kammerkoncert
Anton Webern / Symfoni op. 21
Arnold Schönberg / Verklärte Nacht

Tag med til Wien 3

Copenhagen Phil tager sammen med æres-gæstedirigent Lawrence Foster på en rejse til musikkens hovedstad. Tre koncerter med udgangspunkt i Mozarts, Haydns, Beetho­vens, Schuberts, Brahms’, Mahlers, Strauss’, Alban Bergs og Arnold Schönbergs by. Knud Romer præsenterer fra scenen. Tag med til Wien!

”Verdens bedste wienervals” kalder Law­ren­ce Foster Josef Strauss’ (bror til den berøm­te Johann) Sphärenklänge. Valsen indleder en aften med musik af tre af byens berømte komponister i de første årtier af det 20. år­hundrede: Alban Berg og Anton Webern – og deres lærer Arnold Schönberg, som op­fandt en ny og revolutionerende måde at opfatte tonerækken på.

Bergs kammerkoncert er skrevet til Schönbergs 50-års fødselsdag og væver skarpsindigt de tre komponisters navne sammen i toner. Weberns mini-symfoni på kun 16 sider og en varighed på omkring 10 minutter når omkring begreber som tid og rum – som andre komponister ofte bruger et par timer af din tid på. Og læremester Schönberg bidrager med sit første vigtige værk. Skrevet året før århundredeskiftet, da han endnu troede på, at dur og mol var vejen frem. Få år senere kastede de tre venner den gamle verden over bord og skabte nye, vilde og fantastiske klangverdener. Verden – og Wien – blev aldrig helt den samme.

Ved alle tre Wienerkoncerter indleder Knud Romer fra scenen. Knud Romer kan opleves som kulturanmelder i bl.a. ”Smagsdommer­ne” på DR2 og Kulturen på News samt som vært i det kulturkritiske ”RomerRiget” på Radio24syv. Han er forfatter, kommentator og debattør – han kan tale om alt og ved stort set alt om alt. Også om Wienermusik.