Copenhagen Phil
24. april 2015 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
  • Dirigent / Julien Salemkour
  • Solist / Ilya Gringolts, violin

Kodaly / Danse fra Galanta
Korngold / Violinkoncert, NB. programændring
Dvorák / Slaviske Danse
 

Slaviske Danse

Copenhagen Phils 1. gæstedirigent, Santtu-Matias Rouvali, må grundet sygdom melde afbud til aftenens koncerten. I stedet er det lykkes at få Julien Salemkour til at dirigere orkestret. Franske Julien Salemkour omtales af flere europæiske medier, som “en af ​​de mest talentfulde og alsidige unge dirigenter i sin generation.” Fra 2000-2012 var han Daniel Barenboims assistent. Og i 2011 fik han tildelt titlen som “Staatskapellmeister” ved Staats­oper Berlin – en ære, der tidligere kun er givet til Herbert von Karajan og Seba­stian Weigle. Et andet højdepunkt i Salem­kours karriere var i 2006, hvor han med kort varsel trådte i stedet for Daniel Barenboim ved en gallakoncert i anledning af Mozarts 250-års fødselsdag – og ved samme lejlighed også var solist i Mozarts Klaverkoncert nr. 23. Koncerten blev transmitteret live i 23 lande.

Denne aften dirigerer han Kodalys pragt­værk, Galanta-dansene, Korngolds Violin­koncert og Dvoráks rytmiske gennembrud: Slaviske Danse.

Koncertens stjerneviolinist, Ilya Gringolts, er med sine blot 32 år et ungt skud på den russiske stjernehimmel. Trods sin unge alder kan han allerede se tilbage på 16 ekstra­or­di­nært succesfulde år som violinist, hvor han bl.a. har været medlem af BBC’s “New Ge­ne­ra­tion Artists” program. Den 23. og 24. april er han igen solist med Copenhagen Phil – denne gang med Korngolds fabelagtige Violinkoncert.

Vidunderbarnet Erich Wolfgang Korngold – opkaldt efter Mozart – begyndte at kom­po­ne­re som blot seksårig. Hans senromantiske værker gjorde ham allerede som 20-årig til en af Wiens mest kendte komponister. I dag forbindes han i særlig grad med lyden af Hollywood, og hans påvirkning på filmmusik har været særdeles stor. Violinkoncerten er blandt Korngolds vigtigste værker fra efter­krigs­tiden, det har en fabelagtig in­stru­men­ta­tion, er ekstremt vanskelig at spille og blev i 1947 uropført af tidens største violinstjerne, Jascha Heifetz. I dag er Korngolds Violin­koncert et yndlingsværk blandt den nye generation af violinvirtuoser.

Ved koncerten i København er der gratis koncertintroduktion kl. 18:45 ved Henrik Engelbrecht.