Copenhagen Phil
16. marts 2015 kl. 19:30
MusikTeatret Albertslund
  • Dirigent / Benjamin Bayl

Mozart / Così fan Tutte

COSÌ FAN TUTTE - med den Jyske Opera

A elsker B, og C elsker D. Det er udgangspunktet, og sådan slutter det også. Det er der ikke mange konflikter i. Men det er der jo alligevel, for i løbet af et lille døgn kommer de alle fire ud i noget rod, der både er farligt og dejligt. ”Se dog virkeligheden i øjnene”, siger deres erfarne kammerpige.

Det gør de så i anden akt, hvor A forfører D, og C forfører B. De nye par passer faktisk bedre sammen end de oprindelige. ”Det er umoralsk”, siger de hellige. ”Det er kvindefjendsk!” siger kvindebevægelsen. ”Nej, det er en naturlov”, siger filosoffen Don Alfonso: ”Sådan gør alle kvinder: Così fan tutte.”

Mozart og Da Ponte arbejdede på deres Wieneropera den dag, revolutionen brød ud i Paris. Hele den gamle verden begyndte at skride. Men den skrider ingen vegne i deres opera. Operaen bygger på 1700-tallets fornuft og tolerance: Brug din forstand. Tag ikke livet for alvorligt. Grin lidt af dig selv. Og tilgiv så hinanden, når det går galt. Det skal nok gå alt sammen.