Copenhagen Phil
12. december 2015 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
  • Dirigent / Eugene Tzigane
  • Solist / Andreas Brantelid, cello
  • Solist / Rune Tonsgaard Sørensen, violin

Aaron Jay Kernis / Musica Celestis
Brahms / Koncert for violin, cello og orkester
Dvorák / Symfoni nr. 9, Fra Den Nye Verden

Tonsgaard og Brantelid - EKSTRAKONCERT

To af romantikkens mesterværker lægges i hænderne på tre unge stjerneskud – Brahms’ lavmælte dobbeltkoncert og Dvoráks ud­ad­vendte amerikanske festfyrværkeri for orke­ster.

Rune Tonsgaard Sørensen og Andreas Bran­te­lid – to af landets mest markante stryger­solister – går sammen på scenen med Brahms på nodestativerne. Dobbelt­kon­cert­en er ikke som normalt en virtuos opvisning for solisterne, men en indadvendt rejse for to kammerater – skrevet til to af Brahms’ egne venner og kammermusikpartnere. Sammen med den energiske japansk-amerikanske dirigent Eugene Tzigane og Copenhagen Phil udforsker de to soli- ster ét af roman­tik­kens smukkeste og dybeste værker for stry­ger­solister.

Da Neil Armstrong i 1969 sad i Apollo 11 på vej væk fra jorden og ventede på at blive den første mand på Månen, lyttede han til et stykke musik, der beskrev en ny verden. Musikken var af tjekken Antonin Dvorák, og egent- lig beskrev den Armstrongs eget land set gennem europæiske briller næsten 100 år tidligere. Dvorák var i tre år rektor ved konservatoriet i New York, og hans 9. Symfoni er spækket med inspiration fra den musikalske verden, Dvorák mødte i det nye land. Dvoráks 9. Symfoni er hans allermest kendte – og med god grund. Her samler han al sin komponist- erfaring og tilfører den oven i købet ny energi med et amerikansk fingeraftryk. Uropførelsen i Carnegie Hall i 1893 blev en enorm triumf for Dvorák. Ikke mindst på grund af den overjordisk smukke solo for engelskhornet, der stadig den dag i dag måske er Dvoráks mest kendte melodi overhovedet.

Gratis koncertintroduktion kl. 18:45 på sce­nen ved Hen­rik Engelbrecht.

Andreas Brantelid & Rune Tonsgaard Sørensen 388 KB