Copenhagen Phil
5. november 2015 kl. 19:30
Royal Stage, Hillerød
  • Dirigent / Guy Braunstein
  • Solist / Guy Braunstein, violin
  • Solist / Ohad Ben-Ari, klaver

Vaughan Williams / The Lark Ascending
Beethoven / Symfoni nr. 4
Brahms / Klaverkoncert nr. 2

Berlinsk Violindirigent

For 16 år siden fik Berliner Filharmonikerne ny koncertmester. Guy Braunstein havde aldrig tidligere spillet i et orkester, men alli­ge­vel valgte de kræsne kolleger ham som leder af førsteviolinerne i det berømte orke­ster – en post han havde frem til 2013, hvor han valgte karrierevejen som solist og ikke mindst dirigent.

Guy Braunstein dirigerer Copenhagen Phil for første gang, og han tager to af svær­vægt­er­ne fra det tyske repertoire med i kufferten – og smider en engelsk aperitif oven i hatten, når han er både solist og dirigent i engelske Vaughan Williams’ landlige tonedigt om lær­ken, der svæver op mod himlen.

Beethovens symfonier er kernerepertoire for alle symfoniorkestre – også for Copenhagen Phil, der i løbet af de seneste år har cd-ind­spil­let samtlige ni symfonier. Den fjerde symfoni viser Beethoven langt fra det sæd­van­lige billede af den sammenbidte, bitre mand, der er ved at miste hørelsen. Her er der solskin og lethed i metermål – det er jo først i den femte symfoni, at skæbnen for alvor banker på.

Brahms’ klaverkoncerter er noget af en alpetop at bestige for de fleste pianister. De kræver både enormt overblik og stærk fysik – netop, hvad Brahms havde i overflod. Han spillede selv klaver­ stemmen, da koncerten blev uropført, og han tilegnede den såmænd sin gamle klaverlærer, der slog ham over fingrene, da Brahms som 10­-årig skulle lære at spille sine øvelser uden fejl. I aften sidder den eminente Ohad Ben-Ari ved tangenterne.