Copenhagen Phil
27. november 2015 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
  • Dirigent / Christian Kluxen
  • Solist / Sergej Krylov, violin

Pärt / Cantus in memoriam Benjamin Britten
Tjajkovskij / Violinkoncert
Sibelius / Symfoni nr. 6 og 7

Tjajkovskij og Sibelius

Hans far var violinbygger i Moskva, og som femårig fik han stukket én af farmands violiner i hånden. Året efter spillede Sergej Krylov sin første koncert. I dag er han efterspurgt overalt i verden – og som russer spiller han selvfølgelig især gerne Tjaj­kov­skijs vir­tu­o­se og fæng­en­de vio­lin­kon­cert.

”Uspillelig”. Sådan var dommen over Tjajkovskijs violinkoncert fra manden, der skulle have uropført den. Det havde endda taget komponisten mere end fire år at skrive den nye koncert, og da en anden violinist endelig sprang til og spillede koncerten offentligt, blev den slagtet på stedet af an­meld­erne, som ikke mente, der var skyg­gen af musik i Tjajkovskijs nye værk: ”Violinen bliver ikke længere spillet på, den bliver smadret, den bliver slået gul og blå.” Det kan man jo smile af i dag, hvor Tjaj­kov­skijs koncert er blandt de mest spillede i hele violinrepertoiret.

2015 er ikke blot Carl Nielsen-år – vi fejrer også hans finske kollega med det skaldede hoved og alvorlige udtryk. Sibelius er helt central i finsk musikliv, og for fem år siden indførte man en flagdag på komponistens fødselsdag, der nu er blevet musikkens dag i Finland. Den unge danske dirigent Christian Kluxen har valgt hele to af Sibelius’ fine symfonier – hans to sidste. Spillet som ét langt værk uden pause i mellem.

Gratis koncertintroduktion kl. 18:45 på sce­nen ved Hen­rik Engelbrecht.