Copenhagen Phil
6. marts 2014 kl. 19:30
VU-hallen, Vordingborg
  • 1. Gæstedirigent / Santtu-Matias Rouvali
  • Solist / Baiba Skride, violin

Sjostakovitj / Violinkoncert nr. 2
Stravinskij / Feens Kys
Tjajkovskij / Svanesøen (uddrag)

Russisk drama

Baiba Skride er en ung lettisk violinist, som er ude over det stadie, der hedder ”talent­fuld”. Hun er allerede midt i en verdensom­spændende karriere og er ikke bange for de store udfordringer. Hos os skal hun spille Sjostakovitjs djævelske anden violinkoncert. ”Nogenlunde som at sige en monolog af Shakespeare,” siger gamle erfarne strygere. Denne aften kommer den unge og yderst erfarne Skride med sit bud.

Feens Kys komponeret i 1928, revideret 25 år efter. Skrevet i spændende rytmiske forløb, men det er jo også balletmusik af Stravinskij. Det handler om varme og kulde og kompli­ce­ret kærlighed i Alperne, men det er noget, vi kender til her i landet. Historien hedder egentlig Isjomfruen og er skrevet af H.C. Andersen.

Tjajkovskijs balletter er dramatiske, men al­drig nødskrig som symfonierne. Det er barn­dom­mens eventyrbog, som bliver lukket forsigtigt i: Det var jo bare en historie, men sikke en historie! Dansefortælling, det er klart, men også orkestermaleri og lyksalige melodier. Svanesøen er en drøm både for os, der lytter, og for dem som spiller.

Baiba Skride 271 KB Foto: Marco Borggreve