Copenhagen Phil
28. februar 2014 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
  • Solist / Tobias Berndt, baryton

Poulenc / Sekstet
Mahler / Blumine
Mahler / Kindertotenlieder
Hindemith / Mathis der Maler

Mahler og Hindemith

Toshiyuki Kamioka har efter en flot karriere i Japan slået sig ned i Tyskland, hvor han har arbejdet med orkestrene i Essen og Wupper­tal. Han dyrker den store mellemeuropæiske musik fra det tyvende århundrede – og det har længe været orkestrets ønske at spille med ham.

Gustav Mahler skabte aldrig før hørte klange og udvidede begrebet ”symfoni”. Blumine hører egentlig til Mahlers første symfoni: En sentimental super­-romantisk sats, vist inspi­re­ret af en hed forelskelse. I dag opfører man den som regel som et selvstændigt værk. Mahlers Kindertotenlieder er en samling af 428 gribende digte skrevet af den fortvivlede digter Rückert, hvis børn døde af skarlag­ens­feber. Mahler valgte fem digte og arbejdede med dem i tre år. Sorg, trøst, fortvivlelse og resignation er bare nogle af de følelser, man finder her. Fire år efter slog skæbnen til, da hans egen datter døde – af skarlagensfeber.

Hindemiths Mathis der Maler er et orkester­værk bestilt af Berlinerfilharmonikerne i 1934. Det bygger på temaer fra den opera, Hinde­mith var i gang med: En fortælling om den tyske mestermaler Mathias Grünewald. Orkesterværket blev modigt forsvaret af dirigenten Furtwängler mod nazisternes rasende angreb, men operaen måtte opføres uden for Det Tredje Rige. Kort tid efter var Hindemith i sikkerhed i USA.

Francis Poulenc skrev i 1932 sin Sekstet for klaver og blæsere. Seksteten, der består af klaver, fløjte, obo, klarinet, fagot og horn, leder elegant musikken igennem tre satser, hvori både de melodiske og rytmiske facetter af den klassiske musik værdsattes til fulde.