Copenhagen Phil
21. februar 2014 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
  • Æres-gæstedirigent / Lan Shui
  • Solist / Jan Vogler, cello
  • Solist / Eva Katrine Dalsgaard, bratsch

Strauss / Don Quixote
Tjajkovskij / Symfoni nr. 5

Tjajkovskijs Skæbnesymfoni?

Er det den samme komponist, som skrev små naive bondesange, rædsomt svære klaverstykker, idylliske balletter, rabalder­musik, sjælevridende symfonier og virtuose romantiske solokoncerter? Ja, og manden kan male uhygge med en dyb klarinet, bon­de­dans med en snerrende obo, dyb depres­sion med en fortvivlet cellogruppe og ren dødslængsel med otte hviskende kontrabas­ser. I den 5. symfoni efterligner Tjajkovskij Beethovens kamp med skæbnen, men han overskrider alle grænser. Energiudlad­ning­erne er voldsomme og har mere end en gang fået publikum på benene – før symfonien var færdig.

Et orkesterportræt af den velmenende, men komiske gamle drømmer, Don Quixote, som går til kamp mod fjender som fåreflokke og vindmøller. Hovedrollen bliver spillet af en ædel, men forvirret cello. Den gamle ridders realistiske tjener fremstilles af en mere jord­bunden bratsch. Cervantes komiske ridder­roman er i hænderne på Richard Strauss blevet et sørgmodigt, men muntert orkester­maleri. Det minder måske de unge om at være over­ bærende og de gamle om, at livet ikke behøver at være en lang kamp. Lan Shui dirigerer og ved, hvad denne musik kan. Så tag bare lommetørklædet med, det kan blive nyttigt.

Jan Vogler Foto: Uwe Arens 900 KB