Copenhagen Phil
5. december 2014 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
  • Dirigent / Stefan Asbury
  • Solist / Andreas Brantelid, cello

Debussy / Nuages og Fêtes fra Nocturnes
Elgar / Cellokoncert
Britten / Four Sea Interludes
Debussy / La Mer

HIMMEL OG HAV

Publikum kan se frem til en fantastisk aften i selskab den kun 27-årige Andreas Brantelid – et af de helt store musiktalenter på den danske stjernehimmel. Brantelid er allerede en af Skandinaviens førende cellister og er dertil medlem af Lincoln Centre Chamber Music Society i New York. Denne aften har han hovedrollen i Elgars smukke Cellokoncert – samme værk, som han havde sin orkesterdebut med som kun 14-årig.

Det er krisetider, lige efter slutningen af 1. Verdenskrig, og den aldrende Edward Elgar, der havde haft så stor succes med Enigma Variationerne to årtier tidligere, bliver anset for at være håbløst gammeldags. Alligevel får han skrevet sin Cellokoncert med den hjerte­skær­ende langsomme sats: ”Som om den handler om den første kærlighed,” mente cellisten Mstislav Rostropovitj. Koncerten har siden været anerkendt som et af hoved­værk­erne for cello.

Debussy satte af og til ord på sin musik, men understreger, at der er tale om antydninger, ikke andet: Nocturnes er inspireret af en serie billeder, der beskriver lys og skygge. Nuages viser os himlens utallige aspekter og skyer­nes langsomme bevægelser i gråt og hvidt. Fêtes giver os vibrerende danserytmer. Men det vigtigste er ikke sproget: ”Nogle men­ne­sker ønsker frem for alt at følge regler. Jeg vil bare gengive det, jeg hører. Der er ingen teori. Du skal bare lytte. Den eneste lov er glæden.”

Ved koncerten i København er der gratis koncertintroduktion kl. 18:45 v. Tivolis Musikchef Henrik Engelbrecht.