Copenhagen Phil
16. oktober 2014 kl. 19:30
Storebæltshallen, Korsør
  • Æres-gæstedirigent / Lan Shui
  • Solist / Javier Perianes, klaver

Beethoven / Klaverkoncert nr. 3
Brahms / Symfoni nr. 1

BEETHOVEN OG BRAHMS

Publikum og anmeldere er enige: Pianisten Javier Perianes er en af Spaniens mest interessante unge solister! Han er blevet kaldt ”en klaverets digter” og er yderst populær hos det spanske publikum – og så er han eftertragtet verden over. Det vidner optrædener i så prominente koncertsale som Carnegie Hall i New York, Concertgebouw i Amsterdam samt Barbican og Wigmore Hall i London om. Denne aften gæster han Copenhagen Phil og er solist i Beethovens Klaverkoncert nr. 3.

Klaverkoncerten er en kamp mellem mørke og lys, en symfoni med klaver. Det gode sejrer som regel hos Beethoven, og det gør det også i Klaverkoncert nr. 3. Ved uropførelsen var komponisten selv solist, hans ven Seyfried vendte blad i et manuskript, der bestod af “tomme sider og ægyptiske hieroglyffer, ulæselige for mig, men en slags stikord for ham.” Beethoven spillede mest efter hukommelsen, for han havde ikke haft tid til at skrive noget ned.

Brahms’ første symfoni var 20 år undervejs, og han drev både forlægger og venner til vanvid med mindreværd og storhedsvanvid. De fantastiske soloer for horn, fløjte og basuner, som sparker sidste sats i gang, er hilsner til veninden Clara Schumann, fulde af sorgfuld kærlighed og fælles minder. Da hans venner forsigtigt antydede, at den sangbare melodi i sidste sats mindede om Beethovens niende symfoni, svarede han, sur som altid: “Ja, det kan enhver idiot jo høre.”

Vi åbner dørene til en gratis koncert­in­tro­duk­tion kl. 18:45 ved Tivolis Musikchef Henrik Engelbrecht.

Javier Perianes Foto: Josep Molina 2,5 MB