Copenhagen Phil
27. september 2013 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
  • Æres-gæstedirigent / Lan Shui
  • Solist / Klara Ek, sopran
  • Solist / Elisabeth Jansson, alt
  • Solist / Thomas Cooley, tenor
  • Solist / Liao Changyong, baryton
  • Solist / Ars Nova, kor
  • Solist / Det Lettiske Radiokor

Beethoven / Symfoni nr. 1
Beethoven / Symfoni nr. 9

Beethovens 1. og 9.

Vi begynder med en selvsikker mands første symfoni. Han står på skuldrene af Haydn og Mozart, men han ved, at under de nydelige gamle former ligger brandbart, men an­vende­ligt materiale.

I Wien mente man, at Beethoven var færdig. Ødelagt af depressioner og druk. Han havde ikke optrådt i næsten 10 år, men han arbejd­ede konstant. Skrev avancerede stryge­kvartetter og sære klaverværker, ingen kunne spille. Schillers Ode til Glæden havde fulgt ham gennem 30 år, før han fandt på at anbringe den i slutningen af en symfoni – hans 9. og sidste symfoni. Her er fantasien stærkere end alt andet. Regler bliver brudt, satser svulmer op, komponistens personlige følelser overskygger alt andet. Det er det store geni, som taler, og han taler med store bogstaver. De fire satser er proppet med nytænkning. Alene det at bruge sang i en symfoni var noget nyt i 1824. Fællesskabet går forud for instrumenterne, så det er både de enkelte sangsolister og de forenede masser, som afbryder orkestret.

Regn med at vores chefdirigent Lan Shui også denne gang stiller spørgsmål til musik­ken. Og måske kommer der svar. Den første symfoni er et stolt startskud – symfoni nr. 9 er et ikon, krævende og spilles sjældent. Musikken har elementer af menneskelighed, varme og glæde, som kun kan opleves i fællesskab i en koncertsal.

Læs koncertprogrammet