Copenhagen Phil
21. marts 2013 kl. 19:30
Royal Stage, Hillerød
  • Dirigent / Stefan Asbury
  • Solist / Sergej Krylov, violin

Sibelius / Violinkoncert
Rachmaninov / Symfoni nr. 1
 
NB. Ny dirigent

Violinen i centrum

Den russiske violinist Sergej Krylov er født i 1970 i Moskva. 10 år gammel debuterede han med et symfoniorkester, og snart optrådte han på festivaler i Rusland, Tyskland, Polen, Kina, Italien, Bulgarien og Finland. Siden 1989 har priserne regnet ned over ham, og det har med­ført invitationer fra førende orkestre over hele verden. Krylov har tidlig­ere besøgt Sjællands Symfoniorkester, hvor han imponerede med sit virtuose og grib­ende spil. Sibelius’ Violinkoncert er ikke et virtuosnummer, men svær, det er den. Vio­linen er helt i centrum og får lov at synge, græde og danse på den romantiske måde. Musikken fungerer kun med en sublim solist – og det har vi.

”Hvis der var et konservatorium i Helvede, og hvis eleverne fik til opgave at komponere en symfoni over ’Egyptens syv plager’ og havde skrevet en symfoni som Hr. Rach­maninovs, ville han have løst opgaven til UG med kryds og slange og til henrykkelse for alle stedets beboere.” Sådan skrev kollega­en, César Cui, om den 22­årige Rachmani­novs storladne og superromantiske symfoni fra 1895, der skulle have været en endnu større succes end ope­ raen Aleko og 1. klaverkoncert. I stedet blev det en nedtur, der blev til en skriveblokade for Rachmani­nov. Symfonien blev gemt og glemt. Først da værket blev spillet i 1945, fik det succes – og dét betød en fornyet inte­resse for Rach­maninov. César Cuis værker hører man ikke mere.

Læs koncertprogram

Sergej Krylov 589 KB