Copenhagen Phil
6. november 2013 kl. 19:30
Royal Stage, Hillerød

Dirigent / Jaroslav Kyzlink
 
Janáček / Katja Kabanova

Den Jyske Opera

”Sprogmelodi er udtryk for et menneskes tilstand”, skrev Janáček, der opera efter opera forsøgte at gengive tjekkiske og sla­viske sprog i en hjemmelavet talesang. Han havde studeret både hjemme i Mähren og på rejser, og for ham blev operascenen et laboratorium, hvor sprogteori, filosofi, psy­kologi, folklore og god gammeldags action koger over og smelter sammen. Ti operaer lavede han. Katja Kabanova kom som nr. 6 i 1921. Den vakte forundring engang, men er nu en klassiker.

”Det er sproget, som fortæller os mest om det menneske, vi står over for,” sagde Janáček. Han ledte efter østeuropæiske typer til sin nye opera og fandt dem i et gammelt russisk skuespil. Der var de jo: De hårde magtmen­ne­sker, manden uden vilje, den tyranniske ældre dame, den følsomme politiske drøm­mer, den utro kvinde der tilstår over for hele landsbyen og den muntre pige, der giver os lidt håb om en bedre fremtid.

Som i de klassiske russiske skuespil drøm­mer de om forandring uden at begribe, at den slags kræver handling.

www.jyske-opera.dk