Copenhagen Phil
24. oktober 2013 kl. 19:30
Royal Stage, Hillerød
  • 1. Gæstedirigent / Santtu-Matias Rouvali
  • Solist / Ilya Gringolts, violin

John Adams / Fra Shaker Loops. IV. A Final Shaking
John Adams / Violinkoncert
Dvořák / Symfoni nr. 9, “Fra den Nye Verden”

Dirigentspiren fra Finland

27-­årige Santtu-­Matias Rouvali har fuld kog i karrieren, der udvikler sig i et bemærkelses­værdigt tempo – bl.a. som Dudamel Fellow hos LA Phil. Heldigvis lægger den unge finne også noget af sit arbejde hos os og fungerer fra sæson 2013 / 2014 som 1. gæstedirigent.

Dvořák forudså, at jazzen var den ny tids musik: ”Den fremtidige musik i dette land vil blive baseret på, hvad der kaldes neger­melo­dier. De kan blive grundlaget for en seriøs og original kompositionsretning, der udvikles i USA. De er Amerikas folkeviser, og jeres komponister skal anvende dem.” Dvořáks 9. symfoni – ”Fra den Nye Verden” – behøvede hverken folkemelodier eller reklame, den er ikke alene kendt og elsket, den er så god, at den blev Amerikas nationalsymfoni!

Unge Ilya Gringolts er blevet kaldt ”en af de mest inspirerende violinister i dag”. I aften prøver han kræfter med Johns Adams’ Violinkoncert, som ved samme lejlighed indspilles. ”Er værket det bedste, der er skrevet for instrumentet de seneste 50 år?” spurgte The Gramophone sine læsere for et par år siden. Mere end 300 nuancerede svar væltede ind. God musik har altid skabt debat – kom og vær med.