Copenhagen Phil
26. september 2012 kl. 19:00
Maribo Hallen
  • Æres-gæstedirigent / Lan Shui
  • Solist / Hrachya Avanesyan, violin

Pernille Louise Sejlund / Bubbles
Nielsen / Violinkoncert
Beethoven / Symfoni nr. 7

Beethoven og Nielsen

”Finalen bliver en slags halvlystig, dingle­vorn sats,” skrev Carl Nielsen om sin nye violinkon­cert, ”som en hjertelig smilende drivert i sine bedste øjeblikke.” Meget kan man kalde den unge armenske violinist Hrachya Avanesyan, men en drivert er han altså ikke. Hans imponerende udgave af Nielsens violinkoncert skaf­fede ham både råb, pift og en førstepris ved Carl Nielsen Konkurrencen for fire år siden. Og da han året efter spillede kammermusik i Frede­riksværk, blev publikum nærmest væltet omkuld – også violinprofessor Tutter Giv­skov: ”Bortset fra gamle Oistrakh og Isaac Stern har jeg aldrig hørt noget lign­ende. Han spiller bare så godt. Sådan skal en violin lyde!”

Når chefdirigent Lan Shui dirigerer Beet­hoven, går han på jagt efter den gamle klang og de oprindelige tempi. De er ikke målet, men ud­ gangspunktet for en moderne for­tolkning, som er renset for det svulmende og sentimentale. I 7. symfoni beviser Beethoven med hamrende munterhed, at klassisk musik er rytmisk. Beethovens symfonier er blevet orkestrets speciale – kom ind og hør hvorfor.