Copenhagen Phil
9. november 2012 kl. 19:30
Holbæk Seminarium
  • Dirigent / Osmo Vänskä
  • Solist / Dejan Lazic, klaver

Dvorák / Blæserserenade
Beethoven / Klaverkoncert nr. 3
Bartók / Koncert for orkester

Koncert for én og koncert for mange

Osmo Vänskä er vokset ind i dirigentfaget fra stillingen som orkestermusiker. Dirigent­rollen udfylder han til fulde, og at han stadig plejer rollen som instrumentalist, vil man kunne høre, når han medvirker som klarinet­tist i kammermusik før klaver­koncerten sammen med medlemmer fra orkestret og Dejan Lazic – en af sin generations mest originale pianister.

Det var noget nyt for 200 år siden: Ikke en klaveropvisning, men en kamp mellem mørke og lys, ja faktisk en symfoni med klaver. Det gode sejrer altid hos Beethoven – også her i den 3. klaver­koncert. Han var selv solist, vennen Seyfried vendte blad, og det var ikke let: ”Jeg så ikke andet end tomme sider, desuden ægyptiske hieroglyffer, ulæselige for mig, men en slags stikord for ham, for han spillede det meste efter hukommelsen, da han ikke havde haft tid til at skrive noget ned.”

Bela Bartók skrev i 1943 en koncert med orkestret som solist. De forskellige instru­menter stikker hovederne frem undervejs. Et vildt originalt værk, der blev bestilt af sym­foniorkestret i Boston. Skrevet med viden, begavelse og humor af en komponist, som var dødssyg og på flugt fra nazis­mens rædsler. Den lyder skam flot på cd, men Bartóks virkemidler SKAL opleves i en kon­certsal! Det er selve orkestrets sjæl, vi bliver inviteret til at møde. Hvem siger nej til det?