Copenhagen Phil
1. november 2012 kl. 19:30
Osted Fri- og Efterskole
  • Dirigent / Andreas Delfs
  • Solist / Andreas Borregaard, akkordeon

Strauss / Don Juan
Fredrik Österling / Akkordeon Koncert (uropførelse)
Tjajkovskij / Francesca da Rimini
Offenbach / Orfeus i Underverdenen, Ouverture

Forføreren, elskerinden og en ung mand med akkordeon

I Strauss’ symfoniske digtning møder vi den store elsker, Don Juan, altid på vej til den næste kvinde. Han duellerer, forfører og elsker, men han kan ikke falde til ro. Han har spillet fallit som menneske, og kun døden kan give ham fred.

Historien om akkordeonets vej fra havne­kajen til de klassiske koncertsale fascinerer en af Sveriges mest anerkendte komponister, Fredrik Österling. Hertil har Andreas Borre­gaards usædvanlige evne til at formidle musikken på akkordeon inspireret Fredrik til at skrive et nyt værk til netop Andreas og gøre brug af Andreas’ fordomsfri tilgang til musikken. De allierer sig med instruktøren Magnus Lindmand – udgangspunktet er at tænke koncerten som en dramaturgisk fortælling, hvor den traditionelle solist­rolle undersøges, vendes, drejes og omformes, og hvor koncertrum og replikker muligvis kan blive vigtige parametre.

Francesca da Rimini bedrog sin mand, og derfor er hun og elskeren anbragt i helvede. Det hele er beskrevet i detaljer af mester­digteren, Dante. Tjajkovskij, som vidste en del om kærlighed og bedrag, går ikke i detal­jer, men lader musikken beskrive helvedes storme, og de to sjæles glødende lidenskab og smerte.

Offenbach var cellovirtuos, men blev især kendt som komponist til næsten 100 satiriske operetter. Nogle få er morsomme, resten fjollede og håbløst forældede, men musikken holder den dag i dag.