Copenhagen Phil
26. oktober 2012 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
  • Dirigent / Joshua Weilerstein
  • Solist / Maxim Rysanov, bratsch

Haydn / Symfoni nr. 60
Bartók / Bratschkoncert
Sjostakovitj / Symfoni nr. 5

Sjosta, Bartók & Haydn

Unge og energiske Joshua Weilerstein leder orkestret i et program, der indledes med en munter lille ouverture, fem opfindsomme stykker mellemaktsmusik og en kort finale – det er Haydn, når han er bedst! I 2009 vandt Weilerstein som kun 21årig den prestige­fyldte internationale Malko­-konkurrence for unge dirigenter, hvor han tidligere havde vundet publikumsprisen.

Bartók skrev sin bratschkoncert i 1945. For komponistens nye land, USA, var krigen ikke forbi, men Europa var befriet for nazisternes tyranni. Selv vidste han, at det var slut. En ondartet leu­kæmi tog hans sidste kræfter. Han nåede meget, men bratschkoncerten gjorde han ikke færdig. Heldigvis var der materiale nok til, at andre kunne fuldende den. Det er et pragtfuldt værk, svært, smukt og rytmisk, som folkemusikken fra det ødelagte Østeuropa.

Sjostakovitjs 5. symfoni blev en heroisk hyldest til sovjet­systemet. Det var det, Stalin og hans kultur­kommissærer havde ventet på: En avantgardekomponist indser sine moder­ne fejltagelser og skriver en larmende, men forståelig symfoni. Der stod imidlertid en del mellem noderne, som røbede andet end det, politikerne ville høre. Ved førsteopførelsen greb publikum bolden – bifaldet varede en halv time!