Copenhagen Phil
27. januar 2012 kl. 19:30
Konservatoriets Koncertsal
  • Dirigent / Dmitrij Kitajenko
  • Solist / Sergej Krylov, violin

Tjajkovskij / Romeo og Julie
Prokofiev / Violinkoncert nr. 2
César Franck / Symfoni i d-mol

Russerne kommer

Kitajenko har valgt at opføre et af César Francks absolutte mesterværker, kompo­nistens eneste symfoni, som han skrev i slutningen af sit liv.

Både Kitajenko og Krylov havde tidligt i deres liv fuldt fokus på musikken. Krylov vandt flere store internationale konkurrencer som helt ung, og den unge Kitajenko vandt den første Herbert von Karajan dirigent­konkurrence. Med en stor passion for musik har de begge formået at udvikle og forny sig livet igennem med aktive internationale karrierer.

Musikken i Tjajkovkijs ouverture Romeo og Julie, efter Shakespeares berømte teater­stykke, er mindst ligeså følelsesladet som teaterstykket. Kun Tjajkovskij kunne skrive et så usædvanligt gribende og smukt kærlig­hedstema, og den ældre Balakirev skrev til sin unge kollega: ”Jeg spiller temaet tit og har lyst til at omfavne dig for det.”

Prokofiev, sin tids ’enfant terrible’, formår i Violinkoncert nr. 2 både at leve op til Stalins kulturdirektiver og krav om at henvende sig til et bredt publikum og samtidig bevare sin integritet og originalitet. Russiske musikere betegner koncerten som umiskendelig rus­sisk. Sergej Krylov imponerede os alle i 2007 – i 2010 blev hans besøg forhindret af den islandske askesky, så nu glæder vi os endnu mere til genhøret!