English Copenhagen PhilSanttu-Matias Rouvali
Luk

Santtu-Matias Rouvali

Den 30-årige dirigent, Santtu-Matias Rouvali, er et spændende skud på den finske dirigentstamme. Han har fået stor opmærksomhed i hjemlandet, men hans ry som fremragende dirigent når langt ud over landets grænser. I november 2011 havde han sin Danmarksdebut med Copenhagen Phil. I sæson 2013/2014 tiltrådte han som 1. gæstedirigent hos orkestret. Derudover er han chefdirigent for symfoniorkestret i Tampere og er netop blevet udnævnt som chefdirigent for Göteborg Symfoniorkester.

Santtu-Matias Rouvali gjorde sig første gang bemærket i september 2009, da han trådte til ved en koncert med det finske radiosymfoniorkester, hvilket straks ledte til nye invitationer, bl.a. en koncert på Helsinki Festival med Julian Rachlin. Rouvali blev i juli 2011 udnævnt af Los Angeles Philharmonic som ’Dudamel Fellow’, som indebar et samarbejde med den sydamerikanske stjernedirigent Gustavo Dudamel, med Osmo Vänskä og Christoph Eschenbach.

Santtu-Matias Rouvali har en fortid som virtuos slagtøjsspiller med studier på Sibelius Akademiet i Finland, men i 2007 valgte han at skifte til direktion hos Leif Segerstam, Jorma Panula og Hannu Lintu. I september 2011 blev Rouvali kunstnerisk partner i Tapiola Sinfonietta. Han har været Sakari Oramos assistent ved Kokkola Opera Festival siden 2009, hvor han dirigerede Sebastian Fagerlunds Döbeln til anmeldernes store begejstring. På samme festival dirigerede han i 2010 Bizets Carmen og i 2011 Mozarts Tryllefløjten.

Rouvali optræder jævnligt med Philharmonia Orchestra, Kungliga Filharmonikerna i Stockholm samt Orchestre Philharmonique de Radio France. I 2016/2017 er han blevet inviteret tilbage til BBC Symphony, Bergen Symfoniorkester, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin og Bamberger Symphoniker. Dertil har han samarbejdet med prominente solister som Mischa Maisky, Alisa Weilerstein, Pekka Kuusisto, Vilde Frang, Benjamin Grosvenor, Martin Grubinger og Alison Balsom.

I oktober 2016 havde han sin debut med Orchestre de Chambre de Lausanne med en europæisk turné, og i foråret 2017 vender han tilbage til Japan med sit eget orkester, Tampere Philharmonic. Derudover har Rouvali allerede haft succesfulde optrædener med Tokyo Symphony Orchestra, og han vender tilbage til USA, hvor han skal dirigere Los Angeles Philharmonic samt debutere med Cincinnati Symphony og MInnesota Symphony.